Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z sosem kurkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 500 gram
masło miękkie 3 łyżki
cebula biała 1 duża
śmietana kremówka 100 ml
wino białe wytrawne 100 ml
natka pietruszki 1 mały pęczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
pierś z kurczaka 400 gram
tymianek 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z sosem kurkowym

1. Pierś z kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek, tymianku, soli i pieprzu.
2. Grzyby dokładnie myjemy, a następnie osuszamy.
3. Cebulę bardzo drobno siekamy, a następnie należy ją zeszklić na patelni na maśle.
4. Do cebulki dodajemy kurki i smażymy je na średnim ogniu. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu.
5. Po 6-8 minutach dodajemy wino, a następnie śmietanę. Wszystko mieszamy.
6.Siekamy drobno natkę pietruszki i posypujemy nimi nasz sos.
7. Smażymy aż sos zgęstnieje.
8. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
9. Pierś z kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak