Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z curry, fasolką i kukurydzą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
fasola czerwona z puszki 1 puszka
kukurydza w puszce 1 mała puszka
suszone pomidory 4 szt
cebula 1 średnia
czosnek 2 ząbki
bulion 1 szklanka
mleko kokosowe 1 szklanka
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z curry, fasolką i kukurydzą

Kroki postępowania

1
Kurczaka kroimy w wieksza kostkę, cebulę drobno siekamy, pomidorki suszone kroimy.
Czosnek, curry, paprykę słodką,chili, pieprz i sól rozcieramy razem na pastę (można dodać odrobinę bulionu, aby łatwiej się rozcierało).
Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy chwilę naszą pastę.
Krok 1 - Pierś z kurczaka z curry, fasolką i kukurydzą foto
2
Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy, aż kurczak zmienia kolor. Dodajemy cebulę i podsmazamy chwilę (cebula nie powinna się zrumienić). Na koniec dodajemy suszone pomidorki i chwile podsmazamy (ok 1-2 min)
Krok 2 - Pierś z kurczaka z curry, fasolką i kukurydzą foto
3
Całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 30 min.
Krok 3 - Pierś z kurczaka z curry, fasolką i kukurydzą foto
4
Dodajemy fasolkę i kukurydzę, gotujemy ok 10 min.
Krok 4 - Pierś z kurczaka z curry, fasolką i kukurydzą foto
5
Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy aż płyn się zredukuje (powinna odparować ponad połowa płynu). Na koniec dodajemy posiekana pietruszkę.
Podajemy z ryżem.
Krok 5 - Pierś z kurczaka z curry, fasolką i kukurydzą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak