Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 10 dkg
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
rzodkiewka 2 duże sztuki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
pierś z kurczaka podwójna 1 duża sztuka
boczek wędzony 4 duże plastry
Przyprawa do mięs Prymat 1 czubata łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
kostka mięsna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Kroki postępowania

1
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki pokroić w ćwierć plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Krok 1 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
2
Cebulę z czosnkiem lekko zrumienić na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
3
Do tego dodać rzodkiewkę, cukinię, trochę soli i pieprzu. Podsmażać razem 2-3 minuty, co chwilę zamieszać, przestudzić.
Krok 3 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
4
W każdej piersi z kurczaka zrobić w środku nacięcie, żeby otrzymać kieszonki.
Krok 4 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
5
Do mięsnych kieszonek nałożyć warzywny farsz.
Krok 5 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
6
Nadziane mięso owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami.
Krok 6 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
7
Przyprawę do mięs dokładnie wymieszać z wędzoną papryką, ziołami, kminkiem i kurkumą.
Krok 7 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
8
Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać mieszanką przypraw.
Krok 8 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
9
Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody, dodać kostkę mięsną.
Krok 9 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto
10
Dusić na małym ogniu pod przykryciem po 10-12 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Krok 10 - Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 24.07.2015 09:53
wygląda bardzo smacznie
bogusia 82 23.07.2015 22:23
Super danie:)
Łukasz15 23.07.2015 22:14
Ciekawie wygląda
W poszukiwaniu inspiracji 23.07.2015 21:25
To dopiero apetyczny obiad :) pięknie się prezentuje i na pewno bardzo smaczny.
Jumper123 23.07.2015 20:35
wygląda smakowicie
IKrakowianka 23.07.2015 18:36
fajny pomysł
Grazyna0211 23.07.2015 18:06
smaczny obiad
halina17 23.07.2015 17:32
Smaczne mięso.
cukiereczek 23.07.2015 17:20
ślinka leci od samego patrzenia
Janina 23.07.2015 17:10
Ciekawa propozycja;)
Justi2401 23.07.2015 16:42
Wygląda bardzo smacznie :)
Saga123 23.07.2015 16:28
fajnie podane :)
gosia561 23.07.2015 16:28
piękny ma kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak