Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym z makaronem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pierś z kurczaka w delikatnym śmietanowo-serowy sosie, aromatyczne zioła i makaron, jak dla mnie nie trzeba nic więcej. Makarony w kremowych sosach po prostu uwielbiam, a dodatkowym plusem dania, jest ekspresowe jego wykonanie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sos:

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • pieczarki

    200 gramów
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • serek topiony

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sos słodki chili

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 szczypta
  • Bazylia suszona Prymat

    1 szczypta
  • Oregano suszone Prymat

    1 szczypta
  • bazylia świeża

    6 liści
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • makaron grube wstążki

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso, pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami i smażyć razem przez chwilę, aby mięso nie było surowe. 

Następnie dodać sos chili i śmietankę oraz pokrojony drobno serek topiony. Dusić razem, aż serek się rozpuści, a śmietanka zgęstnieje. Podawać z ugotowanym al'dente makaronem. Przed podaniem posypać świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat