Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
miód 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia
mąka pszenna 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki (kostka), dodaję sól, curry, zioła prowansalskie i majeranek - dokładnie mieszam i pozostawiam na 20 minut.
Krok 1 - Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym foto
2
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i wrzucam zamarynowaną wcześniej pierś, lekko rumienię i dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę - wszystko chwilę podsmażam.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym foto
3
Następnie podlewam gorącą wodą, nakrywam pokrywką i duszę do miękkości. W tym czasie kroję w podłużne paski obie papryki, dorzucam do mięsa i duszę razem 5 min. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, miód i pozostałe przyprawy - wszystko dokładnie mieszam i chwilkę duszę. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, zagęszczam go mąką pszenną.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym foto
4
Ryż gotuję wg wskazań na opakowaniu, nakładam gorący do mokrej filiżanki i mocno dociskam. Przekładam na talerz i wykładam duszoną pierś w sosie słodko-kwaśnym.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 27.12.2014 15:39
Bardzo lubię :)
mirosława4 27.12.2014 14:48
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak