Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 1 czubata łyżka
pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
chrzan tarty 3 czubate łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana kremówka 1/4 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
serek mascarpone 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym maśle (najlepiej klarowanym).
Krok 1 - Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym foto
2
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem. Dodać też tarty chrzan, kurkumę, trochę soli i pieprzu (użyłam kolorowego świeżo zmielonego). Smażyć dalej często mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym foto
3
Śmietanę dokładnie roztrzepać z mąką i szklanką zimnej wody.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym foto
4
Do podsmażonego mięsa dodać mascarpone, wymieszać. Całość zagęścić przygotowaną śmietanową zawiesiną. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Podawać np. z ryżem.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 27.07.2016 11:00
ciekawe polaczenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak