Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sezamie na puree z topinaburu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Puree

topinambur 300 g
sok z cytryny 4 łyżki
sól do smaku do smaku
śmietana 18 proc 50 ml
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

pierś

pierś z kurczaka 2 szt
sos sojowy 60 ml
jajko 2 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
sezam 100 gram
mąka pszenna 3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sezamie na puree z topinaburu

Puree: topinambur obieramy i na 5 min wkładamy do zimnej wody z sokiem z cytryny (zapobiega to ciemnieniu topinamburu). Po tym czasie włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości (ok 15 min). Odcedzić i odparować. Do topinamburu dodać masło, śmietankę, gałkę i ewentualnie sól. Ubić tłuczkiem na gładkie pure.
Piersi rozkroić wzdłuż. Włożyć do sosu sojowego i marynować min. 1 godz (można dłużej).
Jajka rozbić, wymieszać z chilli, solą i pieprzem. W drugiej miseczce wymieszać mąką z sezamem.
Piersi moczyć w jajku i panierować w sezamowej panierce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Na talerzu ułożyć pure, a na nim pierś.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 07.11.2016 16:52
uwielbiam filety z kurczaka w sezamie,równie dobra jest też ryba w takiej panierce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak