Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w porach
Masło ( 30g ) roztopić w rondlu lub w garnku, dodać pora, posolić, posypać tymiankiem i smażyć na umiarkowanym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając ( nie rumieniąc ). Przykryć i mieszając od czasu do czasu dusić kolejne 10 minut lub do czasu aż por całkowicie zmięknie ( będzie szklisty ).
W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi przeciąć wzdłuż na cieńsze filety, grubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na patelni i obsmażyć filety z każdej strony po około minucie.
Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Można 1/3 porów wyjąć i zmiksować ale nie jest to konieczne.
Obsmażone filety włożyć do sosu z pora, przykryć i dusić przez około 1-2 minuty, aż będziemy mieć pewność, że mięso nie jest już surowe. Skropić z sokiem cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.
Smacznego :)