pierś z kurczaka w musztardowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i zielonych szparagów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata do mięsa

  • pierś z kurczaka

    3
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • papryka wędzona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka

sos

  • szparagi zielone

    10-12 sztuk
  • suszone pomidory

    10
  • musztarda

    1,5 łyżki
  • śmietana 30%

    200g
  • czosnek

    1 ząbek
  • tymianek posiekany

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nią kurczaka a następnie zostawiamy na ok. 30 minut w lodówce.
Czosnek drobno siekamy, pomidory suszone kroimy w kostkę a szparagi gotujemy al dente.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej piersi z kurczaka (nie muszą być dokładnie usmażone, dojdą w sosie). z dwóch stron na rumiano. Następnie odkładamy kurczaka na talerz i na tej samej patelni wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę, czosnek, tymianek oraz suszone pomidory. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 5 minut, następnie z powrotem dodajemy kurczaka i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy szparagi, całość mieszamy i gotowe.
Całość możemy podawać z makaronem, ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.05.2017 06:49
bardzo apetycznie wygląda
Ela427 15.06.2016 13:17
wygląda baaardzo apetycznie :)
berys18 15.06.2016 08:00
świetny obiad, z ślinka leci
MałaMi89 14.06.2016 22:43
Świetny pomysł na obiad! :)
sezamek 14.06.2016 22:40
Bardzo smaczne
Iwusia 14.06.2016 21:11
ale smaczne i soczyste mięsko
Wiesława1 14.06.2016 16:33
Pyszne mięsko
halina17 14.06.2016 11:21
Dobre mięsko.
Pani Domu 14.06.2016 11:01
wygląda wspaniale
Grazyna0211 14.06.2016 09:36
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat