Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej

Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    3 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cytryny

    2 szt
  • bazylia

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto
Natkę pietruszki i bazylię (jeśli się nie ma świeżej można zastąpić suszoną) myjemy i drobno siekamy. Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok.
Sok z cytryny mieszamy z posiekanymi ziołami.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto
Pierś z kurczaka myjemy i czyścimy z niepotrzebnych błonek.
Mięso marynujemy w ziołowo cytrynowej zalewie minimum 30 minut, ale najlepiej 12 godzin.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto
Wszystko pieczemy w foli w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Można również upiec na grillu.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto
Marynatę można stosować również do innych mięs oraz do marynowania krewetek.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Konczi

28.06.2013 08:18
super przepis, podoba mi się :)

iwi

28.06.2013 07:25
Super danie.

Sroczka

27.06.2013 23:13
Pyszne mięsko. Z chęcią bym zjadła.

Róża1

27.06.2013 23:06
lubię takie smaki:-)

beniaminek

27.06.2013 22:21
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat