Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 3 szt
natka pietruszki 1 pęczek
cytryny 2 szt
bazylia 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej

Kroki postępowania

1
Natkę pietruszki i bazylię (jeśli się nie ma świeżej można zastąpić suszoną) myjemy i drobno siekamy. Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok.
Sok z cytryny mieszamy z posiekanymi ziołami.
Krok 1 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto
2
Pierś z kurczaka myjemy i czyścimy z niepotrzebnych błonek.
Mięso marynujemy w ziołowo cytrynowej zalewie minimum 30 minut, ale najlepiej 12 godzin.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto
3
Wszystko pieczemy w foli w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Można również upiec na grillu.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto
4
Marynatę można stosować również do innych mięs oraz do marynowania krewetek.

Smacznego!
Krok 4 - Pierś z kurczaka w marynacie pietruszkowo-bazyliowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 28.06.2013 08:18
super przepis, podoba mi się :)
iwi 28.06.2013 07:25
Super danie.
Sroczka 27.06.2013 23:13
Pyszne mięsko. Z chęcią bym zjadła.
Róża1 27.06.2013 23:06
lubię takie smaki:-)
beniaminek 27.06.2013 22:21
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak