Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierś z kurczaka w gulaszu piernikowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 300 gram
piernik 100 gram
przyprawy korzenne 1 łyżka
sok z pomarańczy 200 ml
por (biała część) 1/4 szt
marchew 1 szt
papryka 1/4 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
wino czerwone 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: pierś z kurczaka w gulaszu piernikowym

Kroki postępowania

1
Jeden z moich ulubionych eksperymentów, tzw. świąteczna wariacja w temacie piernikowym :)
Zapraszam.

Na patelni podsmażam warzywa. Następnie zdejmuje je i podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Krok 1 - pierś z kurczaka w gulaszu piernikowym foto
2
Wszytstko razem łączę, dodaję wino (dowolne czerwone, do wersji świątecznej pasuje grzaniec), sok pomarańczowy i gotuje aż mięso będzie miękkie.
Wtedy wyjmuję warzywa i mięso do miseczki.
Krok 2 - pierś z kurczaka w gulaszu piernikowym foto
3
Do pozostałego na patelni sosu kruszę piernik, dodaję przyprawę korzenną, listek laurowy, szczyptę imbiru i gałki muszkatałowej (dwa ostatnie fakultatywnie). W trakcie gotowania sos będzie gęstniał, jeżeli wolimy rzadszy i mniej słodki dodajemy jeszcze trochę soku pomarańczowego.

PROPOZYCJA PODANIA
Nalewam do miseczki sos, a następnie układam mięso i warzywa na wierzchu.
Świetnie pasuje zarówno jako przystawka z ciepłymi bułeczkami lub tostami, jak i jako danie główne, z ziemniakami :)

Smacznego!
Krok 3 - pierś z kurczaka w gulaszu piernikowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 12.04.2013 11:22
coś rzeczywiście oryginalnego :) smacznie wygląda
ilka_86 05.12.2012 20:27
na pewno pyszny ten gulasz
wyattearp 05.12.2012 18:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak