Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka pod pierzynką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
ketchup pikantny 5 łyżek
pieczarki 10-15 sztuk
cebula 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
pomidor 1 sztuka
ogórek konserwowy 6 sztuk
ser żółty 8 plasterkó
masło 3 łyżki
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
por (biała część) 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka należy opłukać i przekroić wzdłuż, tak, żeby z jednej piersi powstały dwa kotlety. Następnie kotlety umieszczamy w parowarze na 15 minut.
Krok 1 - Pierś z kurczaka pod pierzynką foto
2
Spód naczynia żaroodpornego należy wysmarować łyżką masła i z parowaru przełożyć do naczynia piersi. Wierzch piersi posmarować ketchupem.
Krok 2 - Pierś z kurczaka pod pierzynką foto
3
Pieczarki, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka (lub drobniej - wg uznania), pieczarki na ćwiartki, czosnek drobno siekamy bądź wyciskamy przez praskę. Białą część pora kroimy w prążki. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i smażymy na nim pokrojone warzywa dodając sól i pieprz. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 minut. Usmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego na piersi posmarowane ketchupem.
Krok 3 - Pierś z kurczaka pod pierzynką foto
4
Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym jako kolejną warstwę.
Krok 4 - Pierś z kurczaka pod pierzynką foto
5
Ogórki konserwowe pokroić w plastry i ułożyć na pomidorach.
Krok 5 - Pierś z kurczaka pod pierzynką foto
6
Wierzch przykrywamy plastrami żółtego sera. Naczynie przykrywamy i całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie kotlety są gotowe. Można podawać je z ziemniakami.

Smacznego :)
Krok 6 - Pierś z kurczaka pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 09.01.2015 14:08
bardzo apetyczne danie
Pietruszka 09.01.2015 14:00
ciekawy przepis
dodi 09.01.2015 12:21
pyszności dzisiaj
marcia7 09.01.2015 11:20
taka jest pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak