Pierś z kurczaka na dziko

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata

  • wino czerwone wytrawne

    Chianti 150 ml
  • cebula biała

    1 sztuka
  • woda

    250 ml
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 sztuk
  • pieprz

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • warzywa suszone

    2 pełne łyżki

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    ok. 400 g
  • makaron

    szpinakowy ok.160 g
  • żurawina suszona

    70-80 g
  • cukier

    2 płaskie łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kurczaka na dziko foto
MARYNATA.
Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut.
Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2 - Pierś z kurczaka na dziko foto
Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą.
Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.
Krok 3 - Pierś z kurczaka na dziko foto
Po trzech dniach osączamy piersi.
Mięso szybko obsmażamy na patelni z obu stron. Przykrywamy .
Krok 4 - Pierś z kurczaka na dziko foto
Do małego saganka wlewamy 200 ml marynaty, dodajemy żurawinę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Patelnię z mięsem wstawiamy na gaz i podlewamy sosem. Przykrywamy z przerwą na parowanie i dusimy około 10 minut, często podlewając mięso sosem.
Krok 5 - Pierś z kurczaka na dziko foto
Makaron szpinakowy Foglie gotujemy kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Piersi podajemy na makaronie polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 13.12.2016 15:25
wygląda pysznie
Bernadeta1 11.12.2016 18:20
na pewno bardzo smaczna
Franciszek 11.12.2016 00:26
super pomysl
norweska20 10.12.2016 23:32
ciekawe zestawienie :)
Renataj 10.12.2016 23:31
Ciekawy pomysł - warto wypróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat