Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierś z kurczaka marynowania po tajsku

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marynata

papryczka chili 1
kurkuma 1 łyżeczka
sos rybny 1,5 łyżki
skórka z limonki 1
sok z limetki 1
sherry 1,5 łyżki
pasta curry czerwona 1 łyżka
papryka czerwona 1/4 łyżeczki
trawa cytrynowa 1
czosnek 1 ząbek
cukier 1,5 łyżeczki
olej 1 łyżka
cebula 1/4 małej

dodatkowo

pierś z kurczaka podwójna 1

Porada

tak przygotowaną pierś można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kompletny misz-masz :)

Przepis i sposób przygotowania na: pierś z kurczaka marynowania po tajsku


Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę.
Do miski wlewamy olej, sos rybny, sherry, dodajemy posiekane chili, czosnek, trawę cytrynową (bez zdrewniałego
środka), cebulę. Limonkę sprzarzamy i ścieramy skórkę prosto do miseczki z marynatą, następnie wyciskamy sok.
Dodajemy cukier,kurkumę, paprykę słodką, pastę curry. Całość mieszamy. Przekładamy gotowe filety do marynaty
i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.
(Ja swoje marynowałam 2,5 godziny.)
Po upływie czasu rozgrzewamy patelnię grillową bądź patelnie i grillujemy pierś z obydwu stron na rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 04.05.2014 13:42
dla mnie smaczne danie podano
Edith85 04.05.2014 08:58
wygląda kusząco
Kejti 03.05.2014 23:47
Super mięsko :-)
DorotaZ 03.05.2014 18:04
Rewelacyjne mięsko:)
Christopher 03.05.2014 17:44
Mięsko ekstra przyrządzone!
Bernadeta1 03.05.2014 17:25
wygląda bardzo apetycznie
Marta1986 03.05.2014 15:41
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak