Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki do kurczaka

  • pierś z kurczaka

    4 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty
  • suszone pomidory

    50 g

solanka

  • woda zimna

    3 l
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    5 łyżek
  • cukier

    5 łyżek

sos kremowy

  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    200 g
  • śmietana 30%

    200 ml
  • mak

    2 łyżki
  • orzechy piniowe

    20 g

sałatka

  • mix sałat

    1 opakowanie
  • pomidory

    4 szt
  • ser feta

    100 g
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
Wlewamy chłodną wodę. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy tak długo aż składniki się rozpuszczą. Kurczaka umytego wkładamy do solanki odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.
Krok 2 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
Doprawiamy papryką i pieprzem kurczaka. Wycinamy kieszonką.
Krok 3 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
Wyciągamy z zalewy pomidory i szatkujemy na małe kawałki i faszerujemy nasze piersi.
Krok 4 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
Nastawiamy termoobieg 180 C i pieczemy 20 minut na foli aluminiowej.
Krok 5 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
Kroimy fetę w kostkę. Pomidory w ćwiartki i dorzucamy do mixu sałat. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość mieszamy i dolewamy oliwę z oliwek.
Krok 6 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
Wlewamy do garnka śmietankę i podgrzewamy. Podajemy ser w małych kawałkach. Mieszamy tak długo aż się rozpuści. Dodajemy orzechy piniowe i mak. Całość mieszamy i przelewamy do sosjerki.
Krok 7 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
Wykładamy kurczaka i polewamy go kremowym sosem. Obok podajemy sałatkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 12.11.2015 11:08
zrobiłam i polecam
ada.la 07.08.2015 22:48
fajne jedzonko
Justyna Jussstiii 07.08.2015 19:14
pyszności nic tylko polecać przepis :)
gosia1988 07.08.2015 19:03
smaczne danie
Beatris 07.08.2015 18:42
Pycha, wyśmienity obiadek, zjadłabym z apetytem:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat