Pierś z kaczki z morelami z grilla i sosem porzeczkowym

Pierś z kaczki z morelami z grilla i sosem porzeczkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Uważam, że grill nie musi być nudny i składać się tylko z szaszłyków i kiełbasy. Moje popisowe danie to pierś z kaczki z owocami które uwielbiam. Owoce zmieniają się w zależności od sezonu. Coś pysznego, prostego i szybkiego.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • piersi z kaczki

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • biały ocet winny

    50 mililitrów
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • estragon

    1 szczypta
  • olej

    5 łyżek

Pozostałe:

  • morele

    3 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka

Sos porzeczkowy:

  • czerwona porzeczka

    250 gramów
  • wino czerwone

    50 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • anyż

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórę od piersi nacinam na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem, smaruję olejem, polewam octem winnym. Przekładam do pojemnika i zostawiam na noc w lodówce.

Porzeczki obrane przekładam do garnka, dodaję sos sojowy, wino, miód, anyż i gotuję na wolnym ogniu aż się zredukuje. Przecieram przez sito, doprawiam solą, pieprzem.

Pierś z kaczki układam na grillu i smażę z dwóch stron po około 5 -7 minut. Po zdjęciu z grilla odstawiam na desce aż mięso odpocznie.

Morele kroję na pół i grilluję. Cukinie kroję na plastry, smaruję olejem, posypuję solą, pieprzem i grilluję. Plastry mięsa podaję z cukinią i morelami oraz sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat