Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki z morelami z grilla i sosem porzeczkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Uważam, że grill nie musi być nudny i składać się tylko z szaszłyków i kiełbasy. Moje popisowe danie to pierś z kaczki z owocami które uwielbiam. Owoce zmieniają się w zależności od sezonu. Coś pysznego, prostego i szybkiego.

Składniki:

Marynata:

piersi z kaczki 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
biały ocet winny 50 mililitrów
tymianek 1 łyżeczka
estragon 1 szczypta
olej 5 łyżek

Pozostałe:

morele 3 sztuki
cukinia 1 sztuka

Sos porzeczkowy:

czerwona porzeczka 250 gramów
wino czerwone 50 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sos sojowy 1 łyżka
miód 1 łyżka
anyż 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z morelami z grilla i sosem porzeczkowym

Skórę od piersi nacinam na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem, smaruję olejem, polewam octem winnym. Przekładam do pojemnika i zostawiam na noc w lodówce.

Porzeczki obrane przekładam do garnka, dodaję sos sojowy, wino, miód, anyż i gotuję na wolnym ogniu aż się zredukuje. Przecieram przez sito, doprawiam solą, pieprzem.

Pierś z kaczki układam na grillu i smażę z dwóch stron po około 5 -7 minut. Po zdjęciu z grilla odstawiam na desce aż mięso odpocznie.

Morele kroję na pół i grilluję. Cukinie kroję na plastry, smaruję olejem, posypuję solą, pieprzem i grilluję. Plastry mięsa podaję z cukinią i morelami oraz sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak