Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki z makaronem ryżowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kaczki 1 szt (200-250 g)
makaron ryżowy 100 g
cukinia 200 g
marchew 1 mała
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
grzyby shiitake 100 g
szalotka 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
papryczka chili 1 mała
olej sezamowy 1 łyżka
sos ostrygowy 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
sos rybny 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżka
imbir starty 1 cm (u nas 1 łyżeczka pasty)
jajko 1 szt
natka pietruszki
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z makaronem ryżowym

Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową.

Makaron moczymy w zimnej wodzie.

Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę.
Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty).
Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę.
Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego imbiru, ale akurat nie mieliśmy pod ręką).

Następnie wrzucamy osączony z wody makaron, smażymy kilka minut, cały czas mieszający, by pokryty był sosami. Kiedy będzie miękki, na środku woka robimy gniazdo (rozsuwamy wszystkie produkty), wbijamy jajko. Chwile podsmażamy i energicznie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Podajemy z posiekaną natką i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak