Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z KACZKI z karmelizowaną marchewką i sosem malinowo-chrzaowym
Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je
skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą
piersi posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu
piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi
piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni)
następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty
usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły
następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry
Na mix salaty ale wedle uznania
Sos:
bledujemy maliny osrtry chrzan i buraki wedle uznania ja uwielbiam bardzo ostry sos do tego dania dlatego daje wiecej chrzanu i vinegar kilka kropel
Karmelizana marchew :
zmienilam se przepis bo normalna mi nie podchodzi
Najpierw gotuje marchew najlepsza jest ta malutka i slodka
podgrzewam na patelni tluszcz ktory wytopil mi sie z kaczkuszki podlewam sokiem z pomaranczy dodaje troszke cukru i na chwile kąpie marchew w tym wynalazku i tyle.
Tym super sosikiem polewam rowniez piers
Smacznego