Pierś z KACZKI z karmelizowaną marchewką i sosem malinowo-chrzaowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kaczki

    2
  • smalec gęsi

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    1 szcypta
  • marchew

    6 sztuk

sos

  • burak tarty

    2 sztuki
  • chrzan tarty

    2-3 łyżki
  • maliny

    1 garść
  • vinegar

    6-8 ktopel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem

Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je

skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą

piersi posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu

piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi

piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni)

następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty

usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły

następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry

Na mix salaty ale wedle uznania


Sos:

bledujemy maliny osrtry chrzan i buraki wedle uznania ja uwielbiam bardzo ostry sos do tego dania dlatego daje wiecej chrzanu i vinegar kilka kropel


Karmelizana marchew :

zmienilam se przepis bo normalna mi nie podchodzi

Najpierw gotuje marchew najlepsza jest ta malutka i slodka

podgrzewam na patelni tluszcz ktory wytopil mi sie z kaczkuszki podlewam sokiem z pomaranczy dodaje troszke cukru i na chwile kąpie marchew w tym wynalazku i tyle.

Tym super sosikiem polewam rowniez piers

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 18.08.2016 10:59
mniam!! apetyczne ! :)
Ania321 18.08.2016 10:20
wygląda pysznie :)
AZgotuj 18.08.2016 09:32
pyszne danie!:)
Madzai 18.08.2016 09:03
Bardzo lubię kaczkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat