Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym z karmelizowaną marchewką na purée ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pierś

  • pierś z kaczki ze skórą

    2 szt
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
  • czosnek

    4 ząbki
  • ziele angielskie

    2 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Sos

  • Żurawina domowej roboty

    0,5 słoika
  • czekolada gorzka

    4 kostki

Purée z ziemniaków

  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kg
  • mleko

    0,5 szkl
  • masło/margaryna

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

Warzywa

  • marchew mini mrożona

    0,5 opakowania
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Piersi dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kratkę, ale uważamy aby nie nacinać mięsa, a samą skórkę. Nacieramy solą i pieprzem.
2. W miseczce mieszamy: rozmaryn, tymianek, pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz oliwę z oliwek. Nacieramy przygotowaną marynatą piersi, przykrywamy miseczkę i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przed podaniem szykujemy purée. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy masło oraz mleko. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
4. Podczas gotowanie ziemniaków przygotowujemy sos. Pół małego słoika żurawiny przekładamy do garnka. Dodajemy 4 kostki gorzkiej czekolady i podgrzewamy wszystko mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę wody.
5. Marchewki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki ciągle mieszając. Dosypujemy delikatnie cukru i całość mieszamy.
6. Pierś - na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy piersi od strony skóry i smażymy na średnim ogniu ok 8 minut. Następnie obracamy piersi i smażymy jeszcze 5-8 minut na małym ogniu - czas w zależności od stopnia wysmażenia. Na koniec pierś przykrywamy i zostawiamy na ok 5 minut aby odpoczęła.
7. Podanie - na talerzu układamy purée. Gotową pierś kroimy i układamy na ziemniakach. Całość polewamy sosem. Dodajemy marcheweczki i mamy gotowe danie.
S M A C Z N E G O ! ! !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat