Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym z karmelizowaną marchewką na purée ziemniaczanym
2. W miseczce mieszamy: rozmaryn, tymianek, pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz oliwę z oliwek. Nacieramy przygotowaną marynatą piersi, przykrywamy miseczkę i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przed podaniem szykujemy purée. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy masło oraz mleko. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
4. Podczas gotowanie ziemniaków przygotowujemy sos. Pół małego słoika żurawiny przekładamy do garnka. Dodajemy 4 kostki gorzkiej czekolady i podgrzewamy wszystko mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę wody.
5. Marchewki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki ciągle mieszając. Dosypujemy delikatnie cukru i całość mieszamy.
6. Pierś - na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy piersi od strony skóry i smażymy na średnim ogniu ok 8 minut. Następnie obracamy piersi i smażymy jeszcze 5-8 minut na małym ogniu - czas w zależności od stopnia wysmażenia. Na koniec pierś przykrywamy i zostawiamy na ok 5 minut aby odpoczęła.
7. Podanie - na talerzu układamy purée. Gotową pierś kroimy i układamy na ziemniakach. Całość polewamy sosem. Dodajemy marcheweczki i mamy gotowe danie.
S M A C Z N E G O ! ! !