Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pierś
-
pierś z kaczki ze skórą
2 szt -
Rozmaryn suszony Prymat
1 szczypta -
tymianek
1 szczypta -
czosnek
4 ząbki -
ziele angielskie
2 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
oliwa
2 łyżki -
sól
-
pieprz
Sos
-
Żurawina domowej roboty
0,5 słoika -
czekolada gorzka
4 kostki
Purée z ziemniaków
-
ziemniaki ugotowane
0,5 kg -
mleko
0,5 szkl -
masło/margaryna
2 łyżki -
sól do smaku
-
pieprz
Warzywa
-
marchew mini mrożona
0,5 opakowania -
masło
2 łyżki -
cukier
1 szczypta
Sposób przygotowania
2. W miseczce mieszamy: rozmaryn, tymianek, pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz oliwę z oliwek. Nacieramy przygotowaną marynatą piersi, przykrywamy miseczkę i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przed podaniem szykujemy purée. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy masło oraz mleko. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
4. Podczas gotowanie ziemniaków przygotowujemy sos. Pół małego słoika żurawiny przekładamy do garnka. Dodajemy 4 kostki gorzkiej czekolady i podgrzewamy wszystko mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę wody.
5. Marchewki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki ciągle mieszając. Dosypujemy delikatnie cukru i całość mieszamy.
6. Pierś - na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy piersi od strony skóry i smażymy na średnim ogniu ok 8 minut. Następnie obracamy piersi i smażymy jeszcze 5-8 minut na małym ogniu - czas w zależności od stopnia wysmażenia. Na koniec pierś przykrywamy i zostawiamy na ok 5 minut aby odpoczęła.
7. Podanie - na talerzu układamy purée. Gotową pierś kroimy i układamy na ziemniakach. Całość polewamy sosem. Dodajemy marcheweczki i mamy gotowe danie.
S M A C Z N E G O ! ! !
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się