Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki krótko smażona

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kaczki 2 spore
sos sojowy do smaku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane 1 łyżka
marynata dowolna

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki krótko smażona

Kroki postępowania

1
Filety z kaczki (koniecznie ze skórką) umyć i osączyć na papierowych ręcznikach.
Krok 1 - Pierś z kaczki krótko smażona foto
2
Ostrym nożem naciąć w kratkę skórkę nie nacinając mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Pierś z kaczki krótko smażona foto
3
Przygotować ulubioną marynatę i posmarować nią kawałki mięsa.
Zamknąć w pojemniku i odstawić na dobę do lodówki.
Krok 3 - Pierś z kaczki krótko smażona foto
4
Wyjąć mięso z marynaty, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na papierowych ręcznikach. Posypać pieprzem.
Na zimną pateelnię z grubym dnem ułożyć piersi skórką do dołu.
Krok 4 - Pierś z kaczki krótko smażona foto
5
Kiedy skórka wyropi tłuszcz i stanie się chrupiąca odwrócić pierś i krótko obsmażyć od spodu. Podłożyć na dno naczynia masło klarowane.
Przełożyć do gorącego piekarnika i piec kilka minut.
Piekarnik wyłączyć, a mięso wyjąć szczypcami (nie widelcem!) na półmisek i odczekać 10 minut. Polać wierzch wytopionym tłuszczem.
Krok 5 - Pierś z kaczki krótko smażona foto
6
Odstaną pierś pokroić ostrym nożem w skośne plastry, skropić sosem sojowym i podawać z dodatkiem surówek oraz ziemniaków lub frytek.
Krok 6 - Pierś z kaczki krótko smażona foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.07.2017 09:56
Soczyste najlepsze :) Nie ma nic gorszego, jak mięso wysuszone na wiór ;)
Motorek 03.07.2017 18:13
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak