Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z indyka z kalarepką i ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
sól do smaku
kalarepka młoda 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pepperoni 1/2 sztuki
olej do smażenia
pierś z indyka 60 dkg
pieprz do smaku
curry 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z indyka z kalarepką i ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków.
Krok 1 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
2
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 3 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
4
Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę.
Krok 4 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
5
Dodać zioła i przyprawy, chwilę razem podsmażać.
Krok 5 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
6
Dodać tartą kalarepkę. Smażyć ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 6 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
7
Dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć.
Krok 7 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
8
Wlać 2 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 20 minut. Co jakiś czas zamieszać.
Krok 8 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
9
Po tym czasie dodać ryż.
Krok 9 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto
10
Wymieszać, chwilę podsmażać. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Krok 10 - Pierś z indyka z kalarepką i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak