Pierś z indyka z cukinią, marchewką i porem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pierś z indyka z cukinią, marchewką i porem jest świetnym, a przy tym bardzo pysznym połączeniem. Przygotowanie całości zajmuje kilkanaście minut, więc to również doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu na bardziej skomplikowane potrawy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pierś z indyka

    100 gramów
  • cukinia

    100 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • por (białe części)

    5 cm

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • bulion

    100 mililitrów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.3 łyżeczki
  • bazylia fioletowa

    0.3 łyżeczki

Ponadto:

  • masło do smażenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z indyka pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w mące i delikatnie zarumienić na łyżeczce masła. Mięso przełożyć do garnuszka. Cukinię z marchewką zetrzeć na grubych oczkach tarki, a pora drobno pokroić. Na patelni po indyku roztopić pozostałe masło i podsmażyć na nim warzywa, które jak będą prawie miękkie należy połączyć z indykiem.
Dodać listek laurowy. Całość zalać bulionem/wodą i dusić do miękkości, a na końcu doprawić do smaku.

Diana Rusiłowicz
Warzywa najlepiej podsmażać pod przykryciem i co jakiś czas je przemieszać. Uważać, aby się nie przypaliły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.07.2018 23:09
Dobry obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat