Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z indyka w sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 60 dkg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
kostka mięsna 1 sztuka
śmietana kremówka 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z indyka w sosie

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1 łyżki słodkiej suszonej papryki w płatkach.
Mięso pokroić w kostkę.
Krok 1 - Pierś z indyka w sosie foto
2
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Krok 2 - Pierś z indyka w sosie foto
3
Dodać mięso i przyprawy. Smażyć, co, chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 3 - Pierś z indyka w sosie foto
4
Do mięsa wlać 3 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Pierś z indyka w sosie foto
5
Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i jedną szklanką zimnej wody.
Krok 5 - Pierś z indyka w sosie foto
6
Zagęścić tym sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać np. z makaronem lub ryżem.
Krok 6 - Pierś z indyka w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 09.10.2014 16:44
dla mnie smaczne danie podano
irenka 09.10.2014 15:29
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak