Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z indyka w marynacie jogurtowej, pieczona z pomidorkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Tak przygotowana pierś z indyka posmakuje nie tylko dzieciom, ale również i dorosłym. Jest miękka, soczysta i idealnie łączy się ze smakiem pieczonych pomidorków koktajlowych. U nas najczęściej znika z makaronem i mnóstwem warzyw, ale w zasadzie pasuje do wszystkiego. Polecam.

Składniki:

Marynata:

jogurt naturalny 3 łyżeczki
bazylia 2 szczypty
majeranek 2 szczypty

Dodatkowo:

pierś z indyka 100 gramów
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
masło 82% 0.25 łyżeczki

Porada

Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb, a dorośli mogą użyć soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z indyka w marynacie jogurtowej, pieczona z pomidorkami

Jogurt doprawić bazylią z majerankiem. Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowanego indyka odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie naczynie żaroodporne (lub kawałek papieru do pieczenia ułożonego na blaszce) należy natłuścić odrobiną masła lub oleju i umieścić w nim indyka - delikatnie otrzepanego z marynaty. Między kawałki mięsa włożyć uprzednio umyte pomidorki koktajlowe. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.06.2018 22:28
Smaczny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak