Pierś z indyka w marynacie jogurtowej, pieczona z pomidorkami

Pierś z indyka w marynacie jogurtowej, pieczona z pomidorkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Tak przygotowana pierś z indyka posmakuje nie tylko dzieciom, ale również i dorosłym. Jest miękka, soczysta i idealnie łączy się ze smakiem pieczonych pomidorków koktajlowych. U nas najczęściej znika z makaronem i mnóstwem warzyw, ale w zasadzie pasuje do wszystkiego. Polecam.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • jogurt naturalny

    3 łyżeczki
  • bazylia

    2 szczypty
  • majeranek

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • pierś z indyka

    100 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • masło 82%

    0.25 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jogurt doprawić bazylią z majerankiem. Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowanego indyka odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie naczynie żaroodporne (lub kawałek papieru do pieczenia ułożonego na blaszce) należy natłuścić odrobiną masła lub oleju i umieścić w nim indyka - delikatnie otrzepanego z marynaty. Między kawałki mięsa włożyć uprzednio umyte pomidorki koktajlowe. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Diana Rusiłowicz
Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb, a dorośli mogą użyć soli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

14.06.2018 22:28
Smaczny obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat