Pierś z gęsi w czerwonym winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    1 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • majeranek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • wino czerwone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie 18h). Mięso opiekamy na rozgrzanej patelni z trzema łyżkami oliwy aż się ładnie zezłoci. Jak dla mnie już wtedy było pyszne. Dodatkowo podlałam je szklanką wina i dusiłam 10 min. Gdy gęś była gotowa wyciągnęłam ją by odpoczęła a sos z wina zredukowałam. Podawać z ulubionymi dodatkami i winem, na którym się geś dusiła. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 18.12.2013 17:59
wykwintne mięsko
AURELKA 16.08.2013 19:37
pyszne danie
Rafał10 18.12.2012 16:35
nooo takie danie to na królewski stół się nadaje :)
Kulinarna Ja 27.11.2012 00:02
Cieszę się, że danie się Wam podoba :) Co prawda to gęś a nie kaczka, ale podobnie smakuje :D
jozefinach 26.11.2012 19:22
Śliczne danie.
Isia 26.11.2012 12:29
Kaczka... Bardzo lubię :)
aisoglam 26.11.2012 12:18
Fajnie wygląda ta pierś z kaczki. Bomba!
Miki 26.11.2012 12:10
super
PIOTR11 26.11.2012 11:48
takie coś to lubię
Joanna108 26.11.2012 11:39
pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat