Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z ananasem w porach duszonych w winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
ananas w puszce 1,5 plastra
serek topiony 20 gram
por 90 gram
białe wino 150 ml
oliwa 2,5 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tymianek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z ananasem w porach duszonych w winie

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Serek porwać w palcach na mniejsze kawałki i rozłożyć na całej powierzchni mięsa.

Ananasa pokroić w kostkę i także rozłożyć na mięsie. Zrolować i spiąć wykałaczkami.
Krok 1 - Pierś z ananasem w porach duszonych w winie foto
2
Por pokroić na cienkie krążki. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę łyżki i wrzucić por. Smażyć około 2 minut i wlać 100 ml wina. Przykryć pokrywką i dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia.
Krok 2 - Pierś z ananasem w porach duszonych w winie foto
3
Na pozostałej oliwie zrumienić z każdej strony pakiecik mięsny.
Krok 3 - Pierś z ananasem w porach duszonych w winie foto
4
Na ogień ponownie postawić pory i wlać resztę wina. Zagotować. Przełożyć mięso i dusić razem około 10-15 minut. Przed podaniem wyjąć z mięsa wykałaczki. Smacznego!
Krok 4 - Pierś z ananasem w porach duszonych w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 07.04.2015 08:47
pyszne mięsko
Agnieszka-87-25 07.04.2015 08:46
rewelacyjne to
Renata9 07.04.2015 07:58
Uwielbiam takie mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak