Pierś w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    0,5 szt.
  • kapusta włoska

    4 liście
  • kurki blanszowane

    150 g
  • marchew

    100 g
  • ser żółty

    20 g
  • cebula

    0,5 szt.
  • smietana 18%

    200 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • pietruszka zielona

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • papryczka chili

    0,5 szt.
  • kostka mięsna

    1 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście kapusty myjemy, zalewamy wrzątkiem i "zmiękczamy" na małym ogniu ok. 5 minut. Odcedzamy, usuwamy nadmiar grubych "żyłek" i odkładamy. Połówkę piersi myjemy, suszymy i wykrajamy wzdłuż 4 plasterki grubości ok. 5 mm. Resztę mięska kroimy na małe (1,5/1,5cm) kawałki. Mięso przyprawiamy. Plastry smażymy na oliwie - nie rumienimy. Na plasterki mięsa kładziemy po kawałku sera, składamy w zrazik i obwiązujemy nitką. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i zarumieniamy. Kładziemy każdy na pojedynczy liść miękkiej kapusty, usuwamy nitkę, składamy tak jak gołąbki, obwiązujemy nitką. W 0,5 litra wrzącej wody rozpuszczamy kostkę mięsną, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę w plasterki, posiekaną papryczkę, czosnek i grzyby (całe). Przyprawiamy. Dusimy ok. 20 - 25 minut, dodajemy "resztki" mięsa z piersi wcześniej usmażone. Dusimy ok. 10 minut. Dosypujemy sporo natki pietruszki, dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy na średnio ostro. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy nasze "gołąbko-roladki" zalewamy sosem z mięsem, warzywami i grzybami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Gdy się zagotuje (ok.10-15 min.) zmniejszamy temperaturę do 140-150 st. i powoli pieczemy 15-20 minut. Pod koniec można dodać na wierzch trochę sera. Podajemy z ziemniaczkami i dowolnymi dodatkami, np. ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.10.2012 19:44
Pożywne jedzenie. Głos oddany. (Fajnie, że po dłuższej nieobecności znów wróciłaś- co dziennie spr. na Twoim koncie, czy już jesteś).
Małgorzata106 24.10.2012 18:11
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat