Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
wino białe wytrawne 150 ml
cebula 1 szt
seler naciowy 1 gałązka
marchewka 1 szt
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tuńczyk kawałki w oleju 100 g
majonez 150 ml
gorąca woda 300 ml
anchois 2 fileciki
czerwona porzeczka 1/2 szklanki
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno

Kroki postępowania

1
Piersi oczyść, opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, obsmaż piersi na dużym ogniu z każdej ze stron.
Krok 1 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
2
Warzywa ( cebula, marchewka, seler) drobno posiekaj,dodaj je do piersi i smaż jeszcze razem 1-2 minuty
Krok 2 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
3
Podlej białym winem i doprowadź do jego odparowania;
Krok 3 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
4
Zmniejsz ogień, zalej całość gorącą wodą, dopraw do smaku, przykryj pokrywką i duś 30 minut.
Krok 4 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
5
Po tym czasie wyjmij piersi i pozostaw je do ostudzenia, wywar przelej przez sito i również ostudź.
Krok 5 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
6
Tuńczyka odsącz z oleju i razem z filecikami anchois umieścić w małym naczyniu, następnie za pomocą blendera zmiksuj na krem
Krok 6 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
7
Dodaj majonez i dolewając stopniowo ostudzony wywar doprowadź salsę do kremowej konsystencji, dopraw ewentualnie do smaku wg własnych preferencji smakowych;
Krok 7 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
8
Ostudzone piersi pokrój wpoprzek na półcentymetrowe plasterki
Krok 8 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
9
Na talerz wyłóż kilka łyżek salsy, na nią połóż pokrojoną pierś kurczaka,następnie polej obficie wierzch salsą
Krok 9 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
10
Posyp natką pietruszki i dodaj porzeczki
Krok 10 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.11.2016 07:32
Arcydzieło
Grazyna0211 11.05.2016 11:52
smaczne danie
kasia.s 07.02.2016 11:16
Wykłada jak danie z kilku gwiazdkowej restauracji :)
ppaulina 07.09.2014 12:06
rewelacyjne mięsko
stan2401 20.07.2014 17:51
ciekawe danie, ładnie się prezentuje
sylwia_sl 20.07.2014 17:25
Ślinka cieknie
Paolcia 20.07.2014 15:28
musi być nieziemsko pyszna :)
2milutka 20.07.2014 15:24
wysmienite smaki mniam!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak