Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno

Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • cebula

    1 szt
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • marchewka

    1 szt
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • tuńczyk kawałki w oleju

    100 g
  • majonez

    150 ml
  • gorąca woda

    300 ml
  • anchois

    2 fileciki
  • czerwona porzeczka

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Piersi oczyść, opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, obsmaż piersi na dużym ogniu z każdej ze stron.
Krok 2 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Warzywa ( cebula, marchewka, seler) drobno posiekaj,dodaj je do piersi i smaż jeszcze razem 1-2 minuty
Krok 3 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Podlej białym winem i doprowadź do jego odparowania;
Krok 4 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Zmniejsz ogień, zalej całość gorącą wodą, dopraw do smaku, przykryj pokrywką i duś 30 minut.
Krok 5 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Po tym czasie wyjmij piersi i pozostaw je do ostudzenia, wywar przelej przez sito i również ostudź.
Krok 6 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Tuńczyka odsącz z oleju i razem z filecikami anchois umieścić w małym naczyniu, następnie za pomocą blendera zmiksuj na krem
Krok 7 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Dodaj majonez i dolewając stopniowo ostudzony wywar doprowadź salsę do kremowej konsystencji, dopraw ewentualnie do smaku wg własnych preferencji smakowych;
Krok 8 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Ostudzone piersi pokrój wpoprzek na półcentymetrowe plasterki
Krok 9 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Na talerz wyłóż kilka łyżek salsy, na nią połóż pokrojoną pierś kurczaka,następnie polej obficie wierzch salsą
Krok 10 - Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczkami na zimno foto
Posyp natką pietruszki i dodaj porzeczki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

IZABELA29 09.11.2016 07:32
Arcydzieło
Grazyna0211 11.05.2016 11:52
smaczne danie
kasia.s 07.02.2016 11:16
Wykłada jak danie z kilku gwiazdkowej restauracji :)
ppaulina 07.09.2014 12:06
rewelacyjne mięsko
stan2401 20.07.2014 17:51
ciekawe danie, ładnie się prezentuje
sylwia_sl 20.07.2014 17:25
Ślinka cieknie
Paolcia 20.07.2014 15:28
musi być nieziemsko pyszna :)
2milutka 20.07.2014 15:24
wysmienite smaki mniam!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat