Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś w płatkach kukurydzianych i sezamie

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
płatki kukurydziane 1 1/2 szklanka
sezam 5 łyżka
jajko 1 sztuka
musztarda 1 łyżeczka
mleko 1 łyżeczka
woda 1 łyżeczka
olej do smażenia 4 łyżka
czosnek 2 ząbek
tymianek 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś w płatkach kukurydzianych i sezamie

Pierś dzielimy na pół, nacinamy wierzchnią błonę, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy i zalewamy nią piersi. Pozostawiamy mięso w marynacie najlepiej przez całą noc (a przynajmniej na kilka godzin). Płatki wsypujemy do mocnego worka (może być taki do mrożenia) i rozdrabniamy wałkiem. Wysypujemy na talerz dodajemy ziarna sezamu i mieszamy. Jajko roztrzepujemy z wodą i mlekiem oraz musztardą. Zamarynowane kotlety obtaczamy w jajku i płatkach z sezamem. Dobrze dociskamy panierkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MONIKA62 25.05.2013 21:54
Ciekawy pomysł=)
Aleksandraa 12.09.2012 19:35
a czy dałoby się przyrządzić taką samą pierś piekąc w piekarniku? chodzi mi o ograniczenie tłuszczu. Generalnie przepis świetny
daria2911 12.09.2012 18:28
chrupiąca pierś kurczaka ... pycha
Zdzisław 12.09.2012 17:51
smacznie upieczona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak