Przepis i sposób przygotowania na: Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym
Kroki postępowania
wino , ocet , ketchup , zioła , przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i do tak powstałej marynaty wkładamy oczyszczone piersi.
Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Do przesianej mąki dodajemy estragon, sól , pieprz i posiekane listki lubczyku.
Po środku robimy dołeczek , wkruszamy drożdże , posypujemy je odrobiną cukru , polewamy 3 łyżkami ciepłego mleka . Odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok. 10 minutach dodajemy żółtko , resztę mleka i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Na rozgrzanej patelni krótko przesmażamy mięso , w środku powinno być białe ale lekko niedopieczone. Jak odpocznie kroimy je w ok. 1-1,5 cm. plasterki.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami , dodajemy pieprz , majeranek , sól , czosnek i ser pokrojony w drobną kostkę. Wszystko lekko mieszamy.
Na dno kładziemy połowę marchewki z groszkiem , przykrywamą ją plasterkami mięsa , i przykrywamy drugą połową warzyw.
Całość polewamy zalewą śmietanową , pieczemy w 180 C ok. 55-60 minut.