Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś śmietanowo-kurkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
kurki 200 g
cebula 1 szt
natka pietruszki
olej 2 łyżki
śmietana 30% 200 g
sól i pieprz

Porada

Poza sezonem możemy użyć mrożonych kurek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś śmietanowo-kurkowa

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Jeżeli mamy świeże kurki oczyścić, i większe pokroić.
Krok 1 - Pierś śmietanowo-kurkowa foto
2
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy na patelnię pokrojoną pierś z kurczaka i podsmażamy przez 5 minut.
Krok 2 - Pierś śmietanowo-kurkowa foto
3
Następnie na patelnię dodajemy kurki, podsmażamy przez 10 minut i podlewamy szklanką wody. Doprawiamy solą i pieprzem, nakrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Następnie dodajemy śmietankę i natkę pietruszki. Smażymy, aż śmietanka zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy. Serwujemy z grubym makaronem lub ryżem. Smacznego!
Krok 3 - Pierś śmietanowo-kurkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 30.12.2016 12:30
pożywne danie
Ewelina1991 30.12.2016 11:36
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak