Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś pieczona

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierś pieczona w sosie, to propozycja np. na uroczysty obiad ;)

Składniki:

Marynata:

olej 5 łyżek
papryka mielona 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
krem balsamico 0.5 łyżeczki

Mięso:

pierś z kurczka 5 sztuk

Sos:

śmietana 12% 6 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Porada

Sos balsamiczny jest o smaku figowym, a śmietanka 12% jest słodka ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś pieczona

Przygotowanie:

1
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą połączyć.
Krok 1 - Pierś pieczona foto
2
Umyte i osuszone piersi w całości zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Pierś pieczona foto
3
Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 50 min.
Krok 3 - Pierś pieczona foto
4
Upieczone mięso przekładamy na talerz. Sos zlać, dodać śmietanę połączyć z mąką, zagotować.
Krok 4 - Pierś pieczona foto
5
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Krok 5 - Pierś pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak