Pierś marynowana-korzenna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    3 połówki
  • rodzynki

    50 gr
  • cebula

    0,5 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • tłuszcz

    do smażenia
  • Na marynatę:

  • oliwa

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon

    szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
  • sól

    do snmaku
  • pieprz

    do smaku
  • Na sos:

  • smietana 18%

    350 gr
  • jajko

    1 szt
  • mąka kukurydziana

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na marynatę wymieszać. Piersi oczyścić i pokroić w skośne paski. Włożyć do marynaty i wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę. Na niewielkiej ilości tłuszczu partiami przyrumienić wszystkie kawałki mięsa i przełożyć do szerokiego naczynia do duszenia. Na tym samym tłuszczu przysmażyć paprykę pokrojoną w kwadraty i cebulę pokrojoną w piórko. Położyć na mięsie i posypać rodzynkami.

Przygotować sos; Jajko roztrzepać dokładnie, wymieszać ze śmietaną i mąką kukurydzianą , doprawić solą ziołową i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Powrócić do mięsa.. podlać wodą ok pół szklanki i pod przykryciem dusić ok 10 mim. Po czym polać przygotowanym sosem i wymieszać, Jeszcze chwilę przytrzymać na ogniu .. Podawać z ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 30.01.2012 20:53
super
ewelina/bunia 23.11.2010 17:09
smaczne
Jolanta40 16.10.2010 08:44
pracochłonne, ale smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat