Pierś kurczaka we francuzie – z pieczarkami, papryką, cebulą i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • ciasto francuskie

    1 arkusz
  • pierś z kurczaka

    200 g
  • pieczarki

    150 g
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • ser żółty

    100 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • jajko

    1 sztuka
  • siemię lniane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.
Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w paski a obraną cebulę w piórka.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić na dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawą do kurczaka.
Na rozwiniętym arkuszu ciasta równomiernie rozłożyć farsz: pierś, pieczarki, paprykę i cebulę. Całość farszu posypać serem.
Ciasto zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 12.05.2015 10:30
ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat