Pierś kurczaka w sosie w sosie śmietanowo-serowym z makaronem

Pierś kurczaka w sosie w sosie śmietanowo-serowym z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pierś z kurczaka w delikatnym śmietanowo-serowy sosie, aromatyczne zioła i makaron, jak dla mnie nie trzeba nic, więcej. Makarony w kremowych sosach po prostu uwielbiam, a dodatkowym plusem dania, jest ekspresowe jego wykonanie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sos:

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • pieczarki

    200 gramów
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • serek topiony

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    1 sztuka
  • sos słodki chili

    1 łyżka
  • zioła prowansalskie

    1 szczypta
  • bazylia

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • bazylia świeża

    6 liści
  • słodka papryka Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • makaron grube wstążki

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w pół plasterki a cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami i smażyć, aż mięso straci surowość. Następnie dodać sos chili i śmietankę oraz pokrojony drobno serek topiony. Dusić razem aż serek się rozpuścić, a śmietanka zgęstnieje. Podawać z ugotowany al'dente makaronem, posypane świeżymi, siekanymi listkami bazylii. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat