Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
500 g -
pieczarki
250 g -
marchew
1 sztuka -
brokuł
1/2 główki -
koperek
1 pęczek -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
3 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)
2 sztuki -
olej do smażenia
-
śmietana 12%
150 ml -
mąka
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pierś kurczaka w delikatnym sosie
Pierś opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć.
Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową. Całość dusić na małym ogniu przez około 40 – 45 minut.
Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie potrzeby doprawić.
W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie podzielony na różyczki brokuł, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu.
Podawać z makaronem lub ziemniakami.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)