Pierś kurczaka w delikatnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • pieczarki

    250 g
  • marchew

    1 sztuka
  • brokuł

    1/2 główki
  • koperek

    1 pęczek
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • zioła prowansalskie

  • ziele angielskie całe

    3 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)

    2 sztuki
  • olej do smażenia

  • śmietana 12%

    150 ml
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew oraz cebulę obrać i pokroić : marchew w zapałkę, a cebulę w drobną kostkę.
Pierś opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć.
Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową. Całość dusić na małym ogniu przez około 40 – 45 minut.
Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie potrzeby doprawić.
W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie podzielony na różyczki brokuł, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu.
Podawać z makaronem lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iskierka.ag 30.03.2015 19:23
Wygląda naprawdę przepysznie. Dania drobiowe należą do moich ulubionych.
Ada-Gaba 27.03.2015 20:00
smaczne danie
berys18 25.03.2015 08:46
bardzo ładnie wygląda, aż chce sie jeść
Katarzyna59 22.03.2015 21:00
pyszności!!!
ada.la 21.03.2015 17:45
fajne danie
justynkag 21.03.2015 16:57
pięknie, kolorowo i smacznie
Skotka 21.03.2015 16:21
Ależ u Ciebie pysznie:)
Pyszota 21.03.2015 10:13
super przepis
Ania67 21.03.2015 09:34
apetyczne danie
Edith85 21.03.2015 09:14
bardzo lubię takie delikatne lekkie dania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat