Pierś kaczki z purée z czerwonej kapusty i kremem z pietruszki i bryndzy

Pierś kaczki z purée z czerwonej kapusty i kremem z pietruszki i bryndzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób

  • pierś z kurczaka

    4 sztuki
  • sól i pieprz

  • świeży majeranek

  • pieprz czerwony

Krem z czerwonej kapusty

  • cebula

    2 sztuki
  • kapusta czerwona

    1/2 główki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • wino czerwone

    150 ml
  • śliwki suszone

    50 g
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • miód

Krem z pietruszki i bryndzy

  • pietruszka

    800 g
  • bryndza

    200 g
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mleko

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pierś kaczki nacinamy od strony skóry uważając, aby nie naciąć mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso smażymy na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą. Następnie pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem z czerwonej kapusty: na maśle podsmażamy cebule, dodajemy pokrojoną czerwoną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dodajemy suszoną śliwkę i całość dusimy. Następnie miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.

Krem z pietruszki i bryndzy: pietruszkę obieramy, rozdrabniamy i przesmażamy na maśle. Następnie dolewamy mleko i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu dodajemy bryndzę, całość miksujemy.

Piersi kaczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Na talerzach rozprowadzamy krem z czerwonej kapusty, na nim układamy plastry kaczki. Podajemy z kremem z pietruszki, świeżym majerankiem i czerwonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

staropolanka5

19.02.2016 08:51
smacznie wyglada

ilka01

18.12.2015 14:49
smakowite...

bertpvd

18.12.2015 13:59
Rewelacyjny przepis ! Wspaniałe połączenie smaków

Futka

18.12.2015 10:25
Świetne, smakowite i bardzo finezyjne połączenie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat