Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pierś kaczki z fenkułem, jabłkiem i passiflorą
-
pierś z kaczki
2 -
fenkuł
1 -
jabłko
1 -
owoce passiflory
1 -
miód
1 łyżka -
cebula szalotka
1 -
Goździki całe Prymat
5 -
masło
-
sól
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Purée z czerwonej kapusty
-
kapusta czerwona
1/2 główki -
cebula czerwona
1 -
ząbek czosnku
1 -
miód
2 łyżki -
Cynamon cały Prymat
1 -
anyż gwiazdki
2 -
wino czerwone wytrawne
150 ml -
masło
50 g -
sól
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sposób przygotowania
Piersi kaczki nacinamy na skórze i oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy piersi od strony skóry przez około 10 minut, następnie dosmażamy na drugiej stronie przez 2-3 minuty. Dzięki temu kaczka w środku będzie soczysta a skórka na wierzchu bardzo chrupiąca.
Masło rozpuszczamy z miodem, anyżem i cynamonem. Dodajemy jabłko pokrojone w cząstki i karmelizujemy.
Koper włoski kroimy i karmelizujemy na maśle aż lekko zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podsmażamy na maśle posiekaną szalotkę, dodajemy miąższ z passiflory. Dodajemy łyżeczkę miodu, żeby przełamać kwaśny smak owocu.
Purée z czerwonej kapusty:
Na maśle z miodem podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, cynamon, anyż, oprószamy solą i dalej smażymy około 20 minut aż kapusta całkowicie zmięknie.
Podlewamy całość czerwonym winem i redukujemy, aż alkohol odparuje.
Wyjmujemy cynamon, anyż i blendujemy naszą kapustę na gładkie purée.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się