Pierś kaczki z fenkułem, jabłkiem i passiflorą na purée z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pierś kaczki z fenkułem, jabłkiem i passiflorą

  • pierś z kaczki

    2
  • fenkuł

    1
  • jabłko

    1
  • owoce passiflory

    1
  • miód

    1 łyżka
  • cebula szalotka

    1
  • Goździki całe Prymat

    5
  • masło

  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Purée z czerwonej kapusty

  • kapusta czerwona

    1/2 główki
  • cebula czerwona

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • miód

    2 łyżki
  • Cynamon cały Prymat

    1
  • anyż gwiazdki

    2
  • wino czerwone wytrawne

    150 ml
  • masło

    50 g
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś kaczki z fenkułem, jabłkiem i passiflorą:

Piersi kaczki nacinamy na skórze i oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy piersi od strony skóry przez około 10 minut, następnie dosmażamy na drugiej stronie przez 2-3 minuty. Dzięki temu kaczka w środku będzie soczysta a skórka na wierzchu bardzo chrupiąca.
Masło rozpuszczamy z miodem, anyżem i cynamonem. Dodajemy jabłko pokrojone w cząstki i karmelizujemy.
Koper włoski kroimy i karmelizujemy na maśle aż lekko zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podsmażamy na maśle posiekaną szalotkę, dodajemy miąższ z passiflory. Dodajemy łyżeczkę miodu, żeby przełamać kwaśny smak owocu.

Purée z czerwonej kapusty:

Na maśle z miodem podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, cynamon, anyż, oprószamy solą i dalej smażymy około 20 minut aż kapusta całkowicie zmięknie.
Podlewamy całość czerwonym winem i redukujemy, aż alkohol odparuje.
Wyjmujemy cynamon, anyż i blendujemy naszą kapustę na gładkie purée.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 20.05.2016 21:47
puree z czerwonej kapusty...mmmm...bardzo go jestem ciekawa
krokus 20.05.2016 12:20
fantastyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat