Pierś kaczki duszona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 szt
  • białe wino

    ok1/2 szkl
  • cebula

    1 szt
  • miód

    1 łyżka
  • jabłka

    2-3 szt małe
  • przyprawa uniwersalna

  • pieprz

  • bulion

  • olej

  • czosnek granulowany

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dzielimy na połowy, myjemy i osuszamy. Oprószamy przyprawą, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Odstawiamy na 2-3 godz.
Patelnię natłuszczamy olejem i kładziemy filety skórką na patelnię. Zmniejszamy troszkę ogień i obsmażamy ze wszystkich stron a najbardziej stronę ze skórką.
Cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem, dodajemy jabłka i dusimy. Pod koniec duszenia mięsko smarujemy miodem i podlewamy winem. Dusimy aż płyn wyparuje a mięso zacznie się lekko podpiekać.
Mięsko można podawać z surówką, albo pokrojoną jako przystawkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 24.06.2017 18:27
Ale smakowite mięso.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat