Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kaczki
2 szt -
białe wino
ok1/2 szkl -
cebula
1 szt -
miód
1 łyżka -
jabłka
2-3 szt małe -
przyprawa uniwersalna
-
pieprz
-
bulion
-
olej
-
Czosnek suszony Prymat
-
sól
Przepis i sposób przygotowania Pierś kaczki duszona
Patelnię natłuszczamy olejem i kładziemy filety skórką na patelnię. Zmniejszamy troszkę ogień i obsmażamy ze wszystkich stron a najbardziej stronę ze skórką.
Cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem, dodajemy jabłka i dusimy. Pod koniec duszenia mięsko smarujemy miodem i podlewamy winem. Dusimy aż płyn wyparuje a mięso zacznie się lekko podpiekać.
Mięsko można podawać z surówką, albo pokrojoną jako przystawkę.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się