Pierś inydka/kurczaka zapiekana z brokułami

Pierś inydka/kurczaka zapiekana z brokułami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    łyżka
  • bulion

    1/2 szkl.
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • mąka

    1,5 łyżki
  • brokuł nieduży

    1
  • żółty ser

    50g
  • sól i pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierś inydka/kurczaka zapiekana z brokułami

Mięso kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 3 min. Zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 15 min. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Brokuła blanszujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy mięsem z sosem z patelni. Posypujemy z wierzchu startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na 10-15minut.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

joanna__s 09.10.2013 18:48
Bardzo pyszne danie. W sam raz dla mnie. Lubię takie potrawy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat