Pierś indyka z farszem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczne mięso z indyka - nie tylko na kanapkę, ale również jako danie obiadowe.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pierś z indyka:

  • pierś z indyka

    1 sztuka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    4 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    3 sztuki
  • sól

    1 łyżka

Farsz do indyka:

  • masło

    15 dag
  • jajko

    3 sztuki
  • bułka

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • rodzynki

    10 dag
  • Goździki całe Prymat

    2 sztuki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczka
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jałowiec i goździki utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Włożyć je do lodówki na dwie lub trzy godzimy.

Bułkę namoczyć w mleku, a rodzynki w wodzie.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać odciśniętą bułkę ciągle ucierając dodawać pozostałe składniki farszu, a na koniec ubitą z białek pianę. Masę doprawić solą, cukrem, gałką muszkatołową oraz zmiażdżonym goździkiem.

Mięso naciąć, ułożyć farsz i dla pewności zwinąć nitką bardzo luźno, bo farsz podczas pieczenia powiększa swoją objętość. Można piec w formie wysmarowanej masłem lub w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190-200 st.C przez 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat