Przepis i sposób przygotowania na: Pierś indycza w papryce
Kroki postępowania
Mieszamy sprasowane ząbki czosnku , sos sojowy , sok jabłkowy, paprykę słodką i ostrą.
Pierś oczyszczamy , kroimy w w kilkucentymetrową kostkę i obtaczamy w marynacie.
Przykrywamy srebrną folią i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przekładamy na głęboki talerz i nie całkiem zakrywamy sreberkiem .
Obraną cebulę siekamy.
Na patelni w której smażyliśmy mięso przez chwilę przesmażamy cebulę , potem dodajemy paprykę. Mieszamy i 2-3 minuty smażymy na sporym ogniu.
Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut , dodajemy sól. pieprz kolorowy i ew. ostrą paprykę. Wszystko dusimy jeszcze ok.5-10 minut. Sprawdzajmy aby nie przegotować mięsa.
Podajemy z ziemniaczkami i koperkiem.