Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem i fetą
Przełożyć na blat i podsypując mąką wyrobić.
Zawinąć w folie i schować do lodówki na 2 godziny.
Wyjąć, rozwałkować na prawie kwadrat. Ułożyć kostkę miękkiego masła na środku.
Zawinąć boki a potem górę i dół - kopertowo. Rozwałkować tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość. Potem złożyć na trzy i do lodówki na 1-2 godziny (ma być zimne, zależy od lodówki).
Wyjąć, przekręcić o 90° i znowu rozwałkować. Ma być 3 razy dłuższe niż szersze. Złożyć ponownie i schować do lodówki.
Tę czynność powtórzyć 6 razy, czyli wyjmuję, wałkuję, składam i do lodówki na 1-2 godziny (tak ten czas może być dłuższy, jeśli zastanie Was noc).
Po tym czasie ciasto jest gotowe. Przed użyciem powinno być schłodzone.
Farsz: masło rozpuścić, dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić na średnim ogniu aż zmniejszy objętość. Doprawić do smaku solę i pieprzem.
Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kółka, nałożyć ostudzony szpinak, ser feta pokrojony w kostkę. Skleić brzegi. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec do zbrązowienia w temp. 230*