Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ze szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna 1/2 kostki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem

Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto.

Farsz :
1 szt piersi z kurczaka
1 szt brokuł mały
szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
1 szt kostka rosołowa
30-40 dag sera żółtego
sól, pieprz


Piersi z kuczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą do kuczaka, oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Brokuł gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej i przestudzony kroimy na małe kawałki. Do szpinaku dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i podsmażamy na patelni dodając sól i pieprz do smaku. Do szpinaku dodajemy podsmażonego kurczaka oraz ugotowany brokuł. Chwilę podsmażamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie ser ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach i wszystko dokładnie mieszamy.


Z ciasta wycinamy szklanką kółka , nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i smażymy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp 180 stopni.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 19.05.2013 15:21
Pierogi i szpinak uwielbiam.
kasiek 07.05.2013 21:08
przepysznie wyglądają
Stenka 20.04.2013 08:49
pięknie się prezentują
pajbek 13.04.2013 05:00
Pierożki pycha :-)
babajaga1969 12.04.2013 20:55
bardzo zdrowa wersja
Olga_SK 12.04.2013 18:00
uwielbiam takie pierogi :D
aisoglam 12.04.2013 16:34
Sprytne! Fajny pomysł :)
Piter 31 12.04.2013 14:42
Nie lubię szpinaku ale pierożki wyglądają pysznie.
EnoBeno 12.04.2013 14:32
świetne pierogi
jasiek 12.04.2013 14:18
wspaniała wersja na szpinak
miki47 12.04.2013 13:53
na pewno przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak