Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem
Farsz :
1 szt piersi z kurczaka
1 szt brokuł mały
szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
1 szt kostka rosołowa
30-40 dag sera żółtego
sól, pieprz
Piersi z kuczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą do kuczaka, oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Brokuł gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej i przestudzony kroimy na małe kawałki. Do szpinaku dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i podsmażamy na patelni dodając sól i pieprz do smaku. Do szpinaku dodajemy podsmażonego kurczaka oraz ugotowany brokuł. Chwilę podsmażamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie ser ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach i wszystko dokładnie mieszamy.
Z ciasta wycinamy szklanką kółka , nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i smażymy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp 180 stopni.
Smacznego !