Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 5 szklanek
olej 4 łyżki
gorąca woda ok. 2,5 szklanki

Farsz

wątróbka drobiowa 40 dag
ugotowane mięso z kurczaka 30-40 dag (np. z rosołu)
marchewka ugotowana 2 sztuki
pietruszka gotowana 1 sztuka
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
cebula 1 sztuka

Dodatkowo

olej do smażenia
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam wątróbkę (opłukaną i odsączoną), dodaję majeranek, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku - podsmażam na złoty kolor.
Krok 1 - Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym foto
2
Ostudzoną wątróbkę wrzucam do robota kuchennego i blenduję. To samo robię z mięsem drobiowym - blenduję razem z gotowanymi marchewkami i pietruszką. Doprawiam solą i pieprzem do smaku i wszystko razem mieszam.
Krok 2 - Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym foto
3
Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję olej oraz gorącą wodę - zagniatam ciasto.
Krok 3 - Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym foto
4
Ciasto dzielę na kilka części - cienko rozwałkowuję i wykrawam pucharkiem do lodów krążki. Na każdym rozkładam farsz.
Krok 4 - Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym foto
5
Składam na pół, zlepiam brzegi i robię tzw. "falbankę".
Krok 5 - Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym foto
6
W garnku gotuję osoloną wodę, do wrzątku wrzucam pierożki. Kiedy wypłyną czekam jeszcze chwilkę i wyjmuję. Na patelni, w niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulkę oraz 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich. Polewam gotowe pierożki.
Krok 6 - Pierożki z wątróbką i mięsem drobiowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.10.2016 11:12
Pysznie sklejone
berys18 30.09.2016 11:13
z chęcią bym spróbowała
iziona 29.09.2016 19:42
Zaciekawiły mnie i to nawet bardzo :)
Ewa Wojtaszko 29.09.2016 11:40
pierogi z wątróbką są bardzo smaczne,mój synio takie lubie
halina17 28.09.2016 21:38
Jak dla mnie smaczne pierogi.
Aleksandra/Olcia 28.09.2016 19:26
z wątróbką jeszcze nie jadłam pierożków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak