Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
4 szklanki -
olej
2 łyżki -
gorąca woda
1,5 szklanki -
sól
szczypta
Farsz
-
wątróbka drobiowa
0,5 kg -
cebula
1 sztuka -
kasza gryczana
1 woreczek -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/2 łyżeczki -
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
sól i pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pierożki z wątróbką i kaszą gryczaną
Ciasto: wszystkie składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Następnie wykrawamy szerszą szklanką (u mnie to pucharek do lodów) krążki o średnicy ok. 4 cm. Nakładamy farsz, zlepiamy i przyciskamy brzegi pierożków. Gotujemy osoloną wodę i wrzucamy pierożki. Po wypłynięciu czekamy jeszcze chwilę i wyjmujemy z garnka. Dodatkowo w niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę z cebulką i polewamy pierożki.
Pierożki wyglądają estetycznie, jeśli po zlepieniu robimy tzw. falbankę, ale możemy uprościć sobie pracę naciskając brzegi widelcem.![]()
Komentarze (4)