Pierożki z wątróbką i kaszą gryczaną

Pierożki z wątróbką i kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • gorąca woda

    1,5 szklanki
  • sól

    szczypta

Farsz

  • wątróbka drobiowa

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • kasza gryczana

    1 woreczek
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierożki z wątróbką i kaszą gryczaną

Farsz: kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu (nie może być przegotowana). Wątróbkę podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy. Studzimy i przepuszczamy jeden raz przez maszynkę do mielenia mięsa lub blender. Dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną i wszystko razem mieszamy.
Ciasto: wszystkie składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Następnie wykrawamy szerszą szklanką (u mnie to pucharek do lodów) krążki o średnicy ok. 4 cm. Nakładamy farsz, zlepiamy i przyciskamy brzegi pierożków. Gotujemy osoloną wodę i wrzucamy pierożki. Po wypłynięciu czekamy jeszcze chwilę i wyjmujemy z garnka. Dodatkowo w niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę z cebulką i polewamy pierożki.
ania2610
Pierożki wyglądają estetycznie, jeśli po zlepieniu robimy tzw. falbankę, ale możemy uprościć sobie pracę naciskając brzegi widelcem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

ania2610 06.11.2014 13:56
Mój syn nie lubi kaszy gryczanej, ale uwielbia wątróbkę. To danie bardzo mu smakowało, nawet nie wiedział, co było w środku
Aleksandra/Olcia 06.11.2014 12:37
mniam mniam
ada.la 06.11.2014 12:21
ciekawy pomysł. Dodaję do ulubionych
Ania321 06.11.2014 11:30
fajny pomysł, muszę wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat