Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4,5 szklanki
olej 4 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
gorąca woda ok. 1 i 3/4 szklanki

Masa serowa

ser biały 0,5 kg
cukier do smaku
cynamon 1/3 łyżeczki

Dodatkowo

śmietana 30% 330 ml (pojemniczek)
cukier do posypania
cynamon do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z serem

Na stolnicę wysypuję mąkę oraz sól, dodaję olej i po trochu gorącą wodę. Zagniatam jednolite, elastyczne ciasto i dzielę je na kilka części. Każdą część rozwałkowuję na okrągłe placki, podsypując ciasto mąką i wykrawam szeroką szklanką krążki. Ser przeciskam przez praskę, dodaję cukier do smaku oraz cynamon. Nakładam masę serową na krążki, zlepiam brzegi i formuję pierożki. W garnku gotuję osoloną wodę, wrzucam pierożki i czekam, aż wypłyną - wyjmuję i odsączam. Kiedy odrobinę ostygną polewam je śmietanką 30% i posypuję po wierzchu cukrem oraz odrobiną cynamonu. Przepis na 35 sztuk. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 14.08.2015 14:49
Na pewno pyszne!
Babeczka35 14.08.2015 14:21
Smaczne pierożki:)
Konczi 14.08.2015 13:53
uwielbiam takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak