Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z ricottą i podgrzybkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby leśne 300 g
ser ricotta 150 g
masło do smażenia
pietruszka zielona 5 łyżka
mięta posiekana 3 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z ricottą i podgrzybkami

Kroki postępowania

1
Na maśle podsmażamy grzyby pokrojone według uznania ok 5 min .
Krok 1 - Pierożki z ricottą i podgrzybkami foto
2
Po chwili dodajemy cebulkę poszatkowaną w drobną kosteczkę , dolewamy wodę dusimy 15 min do odparowania płynu .Doprawiamy solą , pieprzem , majerankiem .
Krok 2 - Pierożki z ricottą i podgrzybkami foto
3
Do miski dajemy ser ricottę , ostudzone grzyby , poszatkowaną natkę i miętę sprawi ona że danie będzie lżejsze doprawiamy solą pieprzem i ziołami , sprawdzić sobie by nie przedobrzyć z przyprawami ja lubię na ostro .
Krok 3 - Pierożki z ricottą i podgrzybkami foto
4
Ładnie mieszamy składniki i odstawiamy do połączenia smaków .
Krok 4 - Pierożki z ricottą i podgrzybkami foto
5
Papier ryżowy namaczamy woda i chwilkę czekamy , kółko składamy na pół i kładziemy na to łyżkę farszu .Składamy i lekko dociskamy boki , czekamy aż troszkę się sklei
Krok 5 - Pierożki z ricottą i podgrzybkami foto
6
Smazymy na oleju ok 1min z każdej str .Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowy
Krok 6 - Pierożki z ricottą i podgrzybkami foto
7
Nie lubię tradycyjnych sajgonek z jakimiś warzywami ,a ten farsz jest genialny do Samosów Indyjskich ,ale ja poeksperymentowałam i wyszła smaczna przystawka , bo zdecydowanie wolę takie jedzonko na zimno, do sałatki .
Na ciepło takie danie jest ciężkie i tłuste , juz same grzybki są ciężkie potem kolejne smażenie ,ale proszę mi wierzyć smakowało rewelacyjnie .
Krok 7 - Pierożki z ricottą i podgrzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 28.10.2012 08:17
mam nadzieję że jury też się spodoba :)
emeslive 27.10.2012 22:14
Genialne danie i super apetyczne zdjęcie! Jak dla mnie bomba!
ilka_86 27.10.2012 17:38
fajne danie
Sylwia56
Sylwia56 27.10.2012 17:34
fajne
as28 27.10.2012 17:08
fajne
as28 27.10.2012 17:08
fajne
as28 27.10.2012 17:08
fajne
Miki 27.10.2012 15:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak