Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z pieczarkami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl.
żółtko jajek 1 szt
sól 1 płaska łyżeczka
wrzątek wg potrzeb
pieczarki 1 kg
cebula 1-2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat wg potrzeb
sól i pieprz do smaku
olej 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z pieczarkami.

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę w środku zrobić dołek i wlewać wrzątek zagarniając mąkę z brzegów.Gdy zostanie mniej wiecej połowa suchej mąki dodać żółtko i sól i szybko zagnieść ciasto.Przykryć je miską i odczekać na kilka minut.
Następnie odcinać po kawałku i cenko wałkować,szklanką wykrawać krążki.
Krok 1 - Pierożki z pieczarkami. foto
2
Pieczarki obrać,drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.Cebulę po obraniu drobno pokroić i podsmażyc na oleju,dodać pieczarki i smażyć do momentu odprowania płynu.Przełożyć do miseczki,dodać posiekane ugotowane na twardo jajko,przyprawić solą i pieprzem - wymieszać.Jeżeli farsz wyjdzie nam rzadki dodajemy trochę tartej bułki.
Krok 2 - Pierożki z pieczarkami. foto
3
Tak przygotowanym farszem nadziewamy placuszki i zlepiamy pierogi.
Krok 3 - Pierożki z pieczarkami. foto
4
W garnku zagotowujemy wodę,solimy ją i gotujemy partiami pierogi przez 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Krok 4 - Pierożki z pieczarkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 13.07.2013 10:36
Bardzo lubię :)
Motorek 17.03.2013 12:42
smaczne takie pierożki
anemon 08.03.2013 14:48
Izabela ja nawet często jem różne pierogi, ale z robieniem pierogó dalej u mnie kiepsko.
IZABELA29 05.02.2013 16:25
zjadło by się teraz ze smakiem.
adelajda 10.01.2013 11:50
lubię pierożki ! też robię różne nadzienia
IZABELA29 10.01.2013 09:07
trzeba często robić to i wprawa będzie
anemon 08.01.2013 19:29
Bardzo precyzyjne wykonanie, ja niestety nie mam talentu do pierogów, do lepienia pierogów, bo z jedzeniem to zupełnie inna sprawa.
olkaaa 08.01.2013 10:03
uwielbiam je
caralajna 08.01.2013 08:39
nigdy nie robiłam z pieczarkami pierogów, pomysł przedni :)
IZABELA29 08.01.2013 08:30
pysznie ...
alaaa 07.01.2013 21:45
trzeba czasu poświęcić na lepienie a one tak szybko znikają,ale przynajmniej satysfakcja że smakują
kuklik 07.01.2013 20:49
ale piękne aż szkoda zjadać
Poison1988 07.01.2013 12:47
uwielbiam :) poproszę ten talerzyk tutaj :D
babajaga1969 07.01.2013 12:10
ładny kształt im nadałaś,pyszne
Anula 07.01.2013 11:32
hmm pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak