Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z nadzieniem mięsno-szpinakowym
Szpinak umyć i blanszować przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.
Osączony z wody szpinak drobno pokroić. Bułkę odcisnąć z wody i wymieszać z mielonym mięsem. Do mięsa dodać wyjętą z osłonek kiełbasę, pokrojoną cebulę, szpinak, jajka, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego z nich położyć 1/3 łyżeczki farszu. Kwadraty złożyć po przekątnej w trójkąt i przy pomocy widelca zacisnąć brzegi.
W garnku zagotować rosół, po czym do wrzątku włożyć pierożki i gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut. Gdy pierożki wypłyną na powierzchnię, są ugotowane. Pierożki podawać w gorącym rosole, posypane szczypiorkiem lub z podsmażoną na rumiano cebulką. Można również podsmażyć na patelni. Posypać natką pietruszki