Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z nadzieniem mięsno-szpinakowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
sól 1-2 łyżeczki
mleko letnie 1/8 litra
ocet winny 1 łyżka
olej 5 łyżek
szpinak 40 dag
cebula 1 sztuka
mielone mięso 20 dag
surowa kiełbasa 20 dag
natka pietruszki 1 łyżka
jaja 2
sól 1/4 łyżeczki
olej 2-3 łyżki
szczypiorek usiekany 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z nadzieniem mięsno-szpinakowym

Z mąki , mleka, soli około 1 szklanki wody, oleju i octu zagnieść gładkie ciasto, przykryć nagrzaną miską i odstawić na 20 minut.
Szpinak umyć i blanszować przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.
Osączony z wody szpinak drobno pokroić. Bułkę odcisnąć z wody i wymieszać z mielonym mięsem. Do mięsa dodać wyjętą z osłonek kiełbasę, pokrojoną cebulę, szpinak, jajka, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego z nich położyć 1/3 łyżeczki farszu. Kwadraty złożyć po przekątnej w trójkąt i przy pomocy widelca zacisnąć brzegi.
W garnku zagotować rosół, po czym do wrzątku włożyć pierożki i gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut. Gdy pierożki wypłyną na powierzchnię, są ugotowane. Pierożki podawać w gorącym rosole, posypane szczypiorkiem lub z podsmażoną na rumiano cebulką. Można również podsmażyć na patelni. Posypać natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 30.05.2013 20:49
pyszne pierożki
Małgorzata106 10.09.2012 14:17
super
Piotr-21 10.09.2012 14:01
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak